Monday, December 31, 2007

EFS: Kurtarma Metotları - Bölüm 1

Encrypting File Ssytem (EFS) ile dosyaların şifrelenmesi, gerekli geri dönüş önlemleri alınmadığı durumlarda sistem yöneticisinin başını ağrıtan en önemli konuların başındadır. Önemli veriyi korumak amacıyla yapılan şifreleme, kullanıcının private key’inin kaybedilmesi veya bozulmasıyla verinin çözümlenmesini imkansız hale getirmekte ve sistem yöneticisi için çok önemli bir sorun olabilmektedir.

Kullanıcının EFS private key’i, kullanıcı profilinde saklanır ve şifrelenmiş dosyalar ise ağda herhangi bir yerde olabilir ve çoğu zaman sistem yöneticisi tarafından kullanıcının EFS kullandığı dahi bilinmemektedir. Kullanıcının bir sorunu olduğunda sık yapılan problem çözme yöntemlerinin başında ise, bilgisayarın yeniden kurulması veya profilin yeniden yaratılması gelir. Bu işlemler yapılırken kullanıcının private key’inin yedeğinin alınması atlanır ve geri dönüş önlemleri alınmamış ise veriye bir daha ulaşılamaz. Eminim bu senaryo ile daha önce karşılaşmışsınızdır.

Kullanıcının private key’inin kaybolması veya bozulması durumunda, şifrelenmiş verinin çözülmesi için iki farklı sistematik metot mevcut. Bunlardan ilki ve en yaygın olarak kullanılan metot; Data Recovery Agent (DRA) kullanımıdır. Bu metot, dosya şifreleme anahtarının (File Encryption Key-FEK) DRA private key’i kullanarak çözülmesi prensibine dayanır. Bu metodu kullanmak için yapılandırılmış domainde, şifrelenmiş dosya, hem şifreleyen kullanıcının hem de DRA’nın private key’i kullanılarak çözümlenebilir.

İkinci metot ise Key Recovery Agent (KRA) kullanılarak, kullanıcının private key’ini kaybetmesi durumunda Certification Authority (CA) veri tabanından tekrar kullanıcıya verilmesi prensibine dayanır. Bu metot için ortamınızda Windows Enterprise CA olması ve private key’leri depolayacak şekilde yapılandırması gerekmektedir.

Makalemin devamını okumak için linke tıklayınız.. http://mshowto.org/index.php?option=com_content&task=view&id=298&Itemid=1

No comments: